Image by Free-Photos from Pixabay
De Nederlandse taal is voor veel alternatieve muzikanten niet heel populair geweest. Is dat nu weer aan het veranderen? Hier een aantal muzikanten die de Nederlandse taal inzetten op een originele of artistiek authentieke wijze.
Aan muziek in de Nederlandse taal kleeft soms het risico erg zwaarmoedig te worden, of quasi diepzinnig. Maar er zijn lui die het anders doen. Wie zijn dit onder andere? Luister naar meer artiesten op de playlist bij dit artikel:
Sophie Straat
Sophie Straat trad op bij Paradiso, en na het zien van filmpjes van het concert op Instagram had ik meteen spijt dat ik niet was gegaan naar deze smartlappen-met-idealen. Nummers op Spotify doen geen recht aan de performance. Volgende keer zeker gaan!
Eefje de Visser
Eefje de Visser maakt luchtige, dromerige nummers waarvan je het niet erg vindt dat ze later nog in je hoofd blijven rondspoken. Haar eerste van vijf albums kwam uit in 2010 en ze won de Grote Prijs van Nederland in 2011. Begin 2020 bracht ze haar nieuwe album Bitterzoet uit. Hoewel ze in het Nederlands zingt, gaat ze in 2020 met een Europese toer haar muziek naar een breder publiek brengen.
Wende
Wende kwam in 2018 op haar album Mens met hoog originele, nuchter melancholische nummers, mooi vastgelegd op Into the Great Wide Open door Vrije Geluiden van de VPRO. Voor dit album is zij de samenwerking aangegaan met diverse schrijvers, o.a. Dimitri Verhulst voor de nummers Vrij Me en Deze Gin.
Voor Mens had Wende al vanalles gedaan, in 2004 kwam het eerste album van Wende Snijders uit, zij zong toen interpretaties van franse chansons met het Metropool Orkest. In 2009 bracht Wende een album uit in het Engels, en daarna deed ze ook veel met klassieke muziek en orkesten. In 2019 organiseerde ze Wende’s Kaleidoscoop, een avond met haar inspiraties in Carré, van Typhoon tot Willeke Alberti. In 2020 is ze o.a. te zien met Engelse nummers tijdens de operadagen Rotterdam en met ‘Wende en Amsterdam Sinfonietta vieren de liefde’.
Merol
Verveling werd nog nooit zo tastbaar als in de videoclip Kerst met de fam, van Merol. Kerst met de fam, gezellig…
En wie had er ooit gedacht dat half Nederland zou meezingen met de tekst ‘Hou je bek en bef me’?, een lied waarin er ook een hoge mate van verveling lijkt op te treden. Een ongemak wordt blootgelegd, wat is het volgende wat Merol voor ons in petto heeft?
Zwangere Guy
Belgische rapper Zwangere Guy, gee uu ie spreek uit Gie, heeft een geheel eigen stijl. In 2019 bracht Guy zijn tweede album Brutaal uit, samentrekking van Brussel en Taal. Hij rapt over Brussel, zijn moeilijke jeugd, en geeft in het nummer ‘daarom’ antwoord op vragen uit het nummer ‘waarom’, vragen die hij heeft gekregen sinds hij bekend is geworden als rapper. Maar naast heftige statements is er ook genoeg ruimte voor kritische zelfreflectie in zijn teksten. In 2020 is hij op toer dus gaat dat zien.
Stippenlift
Na Merol nog een behandeling van Stippenlift over het kerstthema
Humor en teneergeslagenheid komen samen in ‘depriwave’, de simpele electronische muziek van Stippenlift, met teksten als ‘niemand is veilig, niemand is gezond’. Aangezien het op sociale media als Facebook en Instagram over het algemeen altijd fantastisch gaat met iedereen, is Stippenlift origineler door in te gaan tegen het almaar geforceerd positief doen, maar wel met de geestigheid die we nodig hebben om de dag door te komen.
Fresku
Fresku is een veelzijdig talent, en brak door in 2008 met zijn nummer Brief aan Kees, met teksten gericht aan de eigenaar van het platenlabel Top Notch. Fresku leverde kritiek op bestaande rapmuziek met almaar dezelfde teksten over geld en vrouwen, en toonde in het nummer zijn talent.
Net als Zwangere Guy laat Fresku de kracht zien die ligt in kwetsbaar durven zijn. Ook Fresku heeft het over moeilijke periodes in zijn leven, waaronder zijn jeugd (die zich deels op Curaçao afspeelt). Maar in diverse nummers komt hier zeker ook humor bij kijken.
Zijn laatste album In Het Diepe kwam uit in 2019 en in 2020 is hij te zien tijdens zijn toer. Naast muziek heeft Fresku ook Youtube sketches gemaakt zoals met zijn typetje Willy Keurig, en hij heeft in 2016 een cabaretvoorstelling gemaakt.
Conclusie
Of het nou nieuw is of niet, er zijn zeker een aantal interessante artiesten die werk maken in het Nederlands. Het zou fijn als deze talentvolle Nederlandstalige muzikanten vaker op de radio zouden komen.
Wie zijn jouw favoriete alternatieve Nederlandstalige artiesten?
Mijn kunst zien? Surf naar www.reinilde.com